Zavod CCC, Zavod za medijsko umetnost in projekte družbenega raziskovanja

Novice

NEWS

HIŠA NA HRIBU 2023, OSREDNJA RAZSTAVA, 18. 8. - 24. 9. 2023

Objavljeno: 31. Avg 2023


Osrednja razstava Hiša na hribu 2023 je odprta pri sv. Marjeti v Žlebah nad Medvodami.


Na matični lokaciji, pri sv. Marjeti v Žlebah, so predstavljena dela povabljenih umetnic Anje Kranjc, Natalije R. Črnčec in Nine Šardi s postavitvami, ki gledalcem omogočajo intimno doživljanje sodobnih umetniških dotikov in samorefleksije v okolju kulturne in naravne dediščine.

Anja Kranjc se skozi slikarske in kiparske intervencije ukvarja s človeško figuro kot nosilcem različnih psiholoških stanj in občutenj, ki gledalca opominjajo na krhkost in minljivost človeške eksistence. Natalija R. Črnčec in Nina Šardi - Juneshelen pa z Žarilkami, prostorsko materialno - svetlobno postavitvijo v črnino brezčasja in z zvočno ambientalno instalacijo pevke, umetnice Juneshelen, ustvarjata možnost intimnega doživetja preobrazbe, neulovljivosti, neskončnosti. Vsem trem je skupno, da gledalcem omogočajo intimno doživljanje sodobnih umetniških dotikov in samorefleksije v okolju kulturne in naravne dediščine.

V čudovitih prostorih cerkvenega zvonika in cerkve, posvečene sv. Marjeti letos gostuje prav posebna razstava, partnerski projekt UIRS in Hiše na hribu, "Skupaj v Polhograjcih", razstava skupnostnih prtov, nastalih v letošnjem letu na delavnicah v projektu Smoties.

"Projekt se osredotoča na vzpostavljanje sodobnih oblik javnih prostorov v odmaknjenih krajih, s poudarkom na povezovanju skupnosti skozi kulturo in umetnost. Delavnice skupnostnih prtov so bile ena od ključnih aktivnosti projekta, saj so v sodelovanju z lokalnimi umetniki združevale prebivalce in obiskovalce odmaknjenih krajev za skupno mizo. Ustvarjanje prtov je krepilo vezi in spodbujalo razmislek o potrebah majhnih krajev v današnjem času. Razstava skupnostnih prtov predstavlja pomemben mejnik projekta, saj izpostavlja unikatnost vsakega prta in njihov pomen za lokalno kulturo. Obiskovalci bodo imeli priložnost spoznati različne prte, njihove zgodbe ter druge inovativne pristope k vzpostavljanju javnega prostora v odmaknjenih krajih. Vabljeni na to pristno razstavo, kjer se prepletata umetnost in skupnost. Pridružite se nam in doživite čarobnost ustvarjanja, ki bogati odmaknjene kraje z vključujočimi javnimi prostori!" nam sporočajo organizatorji.

Hiša na hribu vsako leto, v začetku poletja, izvaja umetniške rezidence, ki se odvijajo na Domačiji Pr' Lenart na Belem nad Medvodami. Gostiteljska domačija je v letošnjem letu gostila umetnici Louise Winter in Marušo Štibelj ter umetnika Boštjana Jurečiča, katerih umetniške intervencije občuteno vstopajo v prostore kulturne dediščine. Njihova dela najdete v kašči, "Galeriji odprtih vrat", ki je prosto dostopna ves čas. Dela Maruše Štibelj, kolaži na starem čebelnjaku, bodo do 24. 9. dostopna v izbi mežnarije pri sv. Marjeti.

Odpiralni časi: - sv. Marjeta, vse postavitve: vsak petek, soboto in nedeljo do 24. 9. od 14. do 19. ure - Domačija Pr' Lenart na Belem: Galerija odprtih vrat je odprta neprekinjeno - Postavitev Potovk pri župnišču na Topolu: dostopno neprekinjeno

Organizacija projekta Hiša na hribu 2023: Zavod CCC Podpora: Javni zavod Sotočje Medvode, Občina Medvode, Ministrstvo za Kulturo RS, Domačija Pr' Lenart, podjetje BB.Bio.si, Župnija Preska

Organizacija in podpora razstave "Skupaj v Polhograjcih": Urbanistični Inštitut Republike Slovenije, Human Cities - Smoties, Zasnova in postavitev razstave: Zavod CCC

Gostovanje umetnic in umetnikov na ustvarjalni rezidenci omogoča Domačija Pr' Lenart

Dobrodošli!

HIŠA NA HRIBU 2023 - RAZSTAVA, sv. Marjeta