Zavod CCC, Zavod za medijsko umetnost in projekte družbenega raziskovanja

Novice

NEWS

Skupnostni prti Hiše na hribu

Objavljeno: 08. Avg 2023


V letu 2023 smo ustvarili veliko skupnost, zbrano za mizo v ustvarjanju skupnostnih prtov.


V letu 2023 smo na različnih krajih, z različnimi ljudmi tkali nove mreže, povezave, ustvarjali skupnost, ki soustvarja za skupno mizo. Delavnice izdelave skupnostnih prtov smo izvajali v Žlebah, na Belem, v Domžalah, v Iški, Kamniku, Medvodah, v Ločah ob Šmartinskem jezeru in Kortini nad sv. Antonom.

Delimo zapis Renate Šribar:

"DRUŽABNOST IN DRUŽBENOST ali TAKO SMO ZASTAVILE_I SKUPNOSTNI PRT

Zavod za medijsko umetnost in projekte družbenega raziskovanja – Zavod CCC je v okviru programskih vsebin „Hiša na hribu“ meseca septembra 2022 v medvoškem naselju Belo prvič ustvaril dogodek skupnega ustvarjanja prta.

Še prej kot v letu dni je ob ponovitvah in raziskovanju različic glede na kraje izvedbe in udeležbo iz dogodka nastal ritual.

S poimenovanjem ga je v tej smeri zastavila ustanoviteljica Zavoda CCC, Zvonka Simčič.

Kot vizualno in performativno umetnico jo odlikuje in obenem izpostavlja družbeno ozaveščen odnos do širših okoliščin dela in življenja – in obenem skrb za družbeno dobro.

Njeno opredeljevanje skupnostnega prta z besedama „socialna instalacija“ samo po sebi prikliče idejo o prepletanju družabnega, ustvarjalnega in družbeno konstruktivnega.

Obenem skozi poimenovanje postane sam izdelek – s posebno tehniko skupinsko ilustrirani prt, zgolj zaključni element postavitve in dogajanja znotraj nje.

Medčloveška razmerja in medosebne komunikacije so, razume se, v vsaki taki ritualni izvedbi specifične. Ko „beremo“ ilustracijo na prtu, morda tudi začutimo, kako je delovala skupnostna vez in kakšno je bilo razumevanje ustvarjalnega procesa.

Odkloni od osnutka, tišine-praznine in njih izpopolnitev, odločne geste zverziranih, vsakič drugih, ki uravnovesijo, kar je padlo s tečajev … Saj tako je tudi v življenju, mar ne?

Skupno obredje „delanja skupnostnega prta“ nas povezuje, uči in pomirja, vrača nekakšno temeljno zaupanje v obstoj."

Izbor skupnostnih prtov Hiše na hribu bomo predstavili na letošnji osrednji razstavi, ki jo za obiskovalce odpiramo 18. 8. 2023 pri sv. Marjeti v Žlebah nad Medvodami.

Razstava bo na ogled do 24. 9. 2023, vsak petek, soboto in nedeljo med 14. in 19. uro. Dobrodošli!

Skupnostni prti Hiše na hribu