Zavod CCC, Zavod za medijsko umetnost in projekte družbenega raziskovanja

Novice

NEWS

Razstava Hiša na hribu 2023 - umetnici Natalija R. Črnčec in Nina Šardi

Objavljeno: 05. Avg 2023


Umetnici se na letošnji razstavi, v mežnariji pri sv. Marjeti, predstavljata s svetlobno prostorsko zvočno postavitvijo ŽARILKE.


“Dežela nedoločljivosti in rdečega sija.

Žarilke, svetlobno prostorska postavitev, Natalije R. Črnčec, so ustvarjeni svet majhnih oblik in teles, ki sijejo/rdeče v prostoru črnega brezčasja.
Ključni element zatemnjene svetlobe se ustvari z zatemnitvijo prostora, ki vodi v nedoločljivost prostora in omogoči sij flourescentno odzivne barve na UV svetlobo.
Žarilke so ročno izdelane in šivane.
Površina sijočih teles je točkovno pobarvana in s tovrstno tehniko zgradi umetnica specifično strukturo, ki daje Žarilkam sij v prostoru.
Sij rdeče barve gradi mnoštvo teles, ki vsebujejo mehke krivulje in gradijo ritem gibanja.
Žarilke nam ob rahlem zibanju in gibljivosti, valovijo pogled in ga krožno vodijo ter centrirajo okoli svojih osi. Tako v svoji nenehni gibljivosti spreminjajo lastno nedoločljivo, tanko obliko in podobo ter istočasno prehajajo v nove preobrazbeno metamorfozne oblike, ob vidnem spoju bližnjih Žarilk.
Neulovljivost in naključnost telesnih oblik nastaja spontano in v prizor vidnega lahko vstopamo iz neštetih pogledno-vstopnih točk.
Tako iz jasnosti ene sijoče Žarilke, kot posameznega telesa, ki stoji, žari in biva samostojno in sama za sebe, kot iz metamorfozno preobrazbenih oblik Žarilk, ki nastajajo ob združitvi vidnega gibanja in vertikalnih rotacij, ko iz dveh teles prehaja in se preobrazi v eno ali več oblik in iz distančnega pogleda, ki omogoča jasnost in ostrino povezovalno - celostnega telesa, ki nastaja iz mnogih Žarilk, kot slikarsko telo v prostoru.

Svetlobno prostorska postavitev je združena z zvočno ambientalno instalacijo pevke in umetnice Juneshelen, ki učinek vidnega doživetja zvočno okrepi in obogati.
Pesmi so sestavljene iz ponavljajočih nizov mantričnih vokalov, intuitivnega petja in globokih dronovskih tonov, ki nudijo zvočno - meditativno izkustvo in vstopno polje glasbe.
Vir glasbe prihaja iz samih jeder Žarilk, ki tako dobijo pridih zvočne eteričnosti in oddajajo zvok, kot žari barva v rdečem siju.

Učinek doživetega je intimne narave,” je zapisala umetnica Nina Šardi.

Umetnici bosta svoj ambient postavili v spodnji prostor mežnarije pri sv. Marjeti, na otvoritvenem dogodku bo zvočna ambientalna instalacija Juneshelen izvedena v živo. Lepo vabljeni na odprtje razstave Hiša na hribu 2023, 18. 8. 2023 ob 19.30, kjer se boste z umetnicama in ostalimi sodelujočimi v projektu lahko srečali in jih spoznali od blizu!

Organizacija projekta Hiša na hribu 2023, zasnova in priprava razstave: Zavod CCC - HIŠA NA HRIBU

Podpora: Javni zavod Sotočje Medvode Visit Medvode, Občina Medvode, Ministrstvo za kulturo RS, Domačija Pr' Lenart, podjetje BB BIO.Si

Župnija Preskafoto: Matjaž Wenzel

Žarilke, svetlobno prostorska in zvočna postavitev Natalije R. Črnčeč in Nine Šardi - Juneshelen