Zavod CCC, Zavod za medijsko umetnost in projekte družbenega raziskovanja

Novice

NEWS

Napovedujemo: odprtje razstave HIŠA NA HRIBU 2023

Objavljeno: 05. Avg 2023


Letošnja, že deveta tradicionalna razstava Hiša na hribu, bo svoja vrata odprla v petek, 18. 8. 2023 ob 20. uri.


Leto je spet naokoli in že deveto leto zapored odpira vrata HIŠA NA HRIBU, umetniški projekt, ki bazira v želji povezovati sodobno umetniško produkcijo s prostori tradicije, ruralnega ter kulturne in naravne dediščine. Hiša na hribu, glavni projekt Zavoda CCC, ima svoje temelje v vaseh v okolici Medvod. Z glavno razstavo v Žlebah, pri sv. Marjeti in z umetniškimi intervencijami na Domačiji Pr' Lenart na Belem ter na Topolu tradicionalno predstavlja naše delovanje tistega leta in povabljene umetnike.

* V letu 2023 smo se v Hiši na hribu veliko ukvarjali s skupnostnim delovanjem, ustvarjalno gostovali in sodelovali na različnih krajih in v različnih povezavah z ljudmi, ki jih je pritegnila ideja skupnostnega ustvarjanja, se povezovali z umetniki, ki občuteno doživljajo naravo, sočloveka, sobivajo v so-čutju, ki nas vse povezuje, naše skupnostno delovanje pa se odraža tudi skozi projekt, ki povezuje sorodne ideje po vsej Evropi in to je projekt "Smoties", v katerega smo vstopili na povabilo Urbanističnega inštituta Republike Slovenije.

* Našo razstavo, ki je v grobem razdeljena na dve lokaciji, na mežnarijo pri sv. Marjeti v Žlebah in na Domačijo Pr' Lenart na Belem, dopolnjuje pa jo tradicionalna potujoča postavitev interaktivnih umetniških del na Topolu, boste lahko obiskali med 18. 8. in 24. 9. 2023.

* Na matični lokaciji, pri sv. Marjeti v Žlebah, bodo predstavljena dela povabljenih umetnic Anje Kranjc, Natalije R. Črnčec in Nine Šardi. Vse tri oblikujejo doživljajske prostorske postavitve, ki običajne prostore zgodovinskih stavb spremenijo v prostore kontemplacije, poglobljenega stika z večnim in z minljivim, oblikujejo občutenja brezčasja na eni strani in končnosti na drugi strani, vsaka na svoj način. Anja Kranjc se skozi slikarske in kiparske intervencije ukvarja s človeško figuro kot nosilcem različnih psiholoških stanj in občutenj, ki gledalca opominjajo na krhkost in minljivost človeške eksistence. Natalija R. Črnčec in Nina Šardi - JUNEsHELEN pa z Žarilkami, prostorsko materialno - svetlobno postavitvijo v črnino brezčasja in z zvočno ambientalno instalacijo pevke, umetnice Juneshelen, ustvarjata možnost intimnega doživetja preobrazbe, neulovljivosti, neskončnosti.

Vsem trem je skupno, da gledalcem omogočajo intimno doživljanje sodobnih umetniških dotikov in samorefleksije v okolju kulturne in naravne dediščine.

* V glavni izbi mežnarije pri sv. Marjeti in v čudovitih prostorih cerkvenega zvonika bo letos gostovala prav posebna razstava, partnerski projekt UIRS in Hiše na hribu, "Skupaj v Polhograjcih". Zavod CCC s Hišo na hribu je bil prepoznan kot izjemen akter pri gradnji skupnosti v odročnih krajih prav skozi svoje umetniško in povezovalno delovanje, zato smo bili povabljeni k sooblikovanju in sodelovanju v iniciativo UIRS, slovenskega nosilca mednarodnega projekta Human Cities - Smoties, ki raziskuje, oblikuje in krepi dobre skupnostne prakse v majhnih krajih na ruralnem področju. V sklopu projekta smo sooblikovali delavnice ustvarjanja skupnostnih prtov, ki bodo obiskovalcem predstavljeni na razstavi.

* Hiša na hribu vsako leto, v začetku poletja, izvaja umetniške rezidence, ki jih gosti Domačija Pr' Lenart na Belem nad Medvodami. Gostiteljska domačija je prostor kulturne stavbne dediščine in ponuja odprta vrata za vstop sodobnega kulturnega, umetniškega dogajanja ter prijazno gosti tam bivajoče in delujoče umetnike. Nekatera dela rezidenčnih umetnikov Hiše na hribu ostanejo na domačiji kot del zunanje ambientalne postavitve, nekatera pa so za tekoče leto umeščena v novo "Galerijo odprtih vrat" v obnovljeno starodavno kmečko kaščo, ki je odprta vse leto. Umetniška rezidenca Belo 2023 je gostila umetnici Louise Winter in Marušo Štibelj ter umetnika Boštjana Jurečiča.

Prostorsko instalacijo Louise Winter, ki uporablja lokalne naravne materiale ter klasičen, slikarski pristop z risbo na steni Boštjana Jurečiča bo moč obiskati v kašči, umetniške intervencije kolažistke Maruše Štibelj pa se umeščajo na lesene končnice panjev starega čebelnjaka, ki ima posebno vrednost na posestvu domačije.

* Na otvoritvenem dogodku, v petek, 18. avgusta 2023, bo ob 20. uri vizualno in zvočno dogajanje nadgradil koncert vrhunske skupine Ingenium Ensemble v organizaciji KUD Zbilje, ki mu bomo prisluhnili v mističnem okolju cerkve svete Marjete. Ingenium Ensemble je mednarodno priznana in nagrajena slovenska pevska zasedba, ki se poleg izvajanja klasične zborovske glasbe posveča tudi sodobnim stvaritvam. Skupina se najpogosteje predstavlja v okviru tujih glasbenih festivalov, kjer ponosno zastopa bogato slovensko zborovsko izročilo.

* Lepo vabljeni na otvoritveni dogodek k sv. Marjeti v Žlebe nad Medvodami in dobrodošli na obisk razstav Hiša na hribu 2023. Odpiralni časi: - sv. Marjeta, vse postavitve: vsak petek, soboto in nedeljo do 24. 9. od 14. do 19. ure - Domačija Pr' Lenart na Belem: Galerija odprtih vrat je odprta neprekinjeno - Postavitev Potovk pri župnišču na Topolu: dostopno neprekinjeno

* Organizacija projekta Hiša na hribu 2023: Zavod CCC Podpora: Javni zavod Sotočje Medvode - Visit Medvode, Občina Medvode, Ministrstvo za kulturo, Domačija Pr' Lenart, podjetje BB BIO.Si

* Organizacija in podpora razstave "Skupaj v Polhograjcih": Urbanistični inštitut Republike Slovenije, Human Cities - Smoties, Zavod CCC

* Organizacija koncerta na otvoritvenem dogodku: KUD Zbilje s podporo Občine Medvode in Župnija Preska