Zavod CCC, Zavod za medijsko umetnost in projekte družbenega raziskovanja

Novice

NEWS

ZVONKA T SIMČIČ in HIŠA NA HRIBU, GLAVA NA PRAVEM MESTU

Objavljeno: 20. Mar 2023


Zvonka T Simčič v Galeriji Domžale z vsemi mislimi in potjo projekta Hiša na hribu.


"Umetnost, slikanje, skupnost, sv. Marjeta, prti, sodelovanje, normalnost, delo za ljudi, ustvarjalna srečevanja in še marsikaj bi lahko našli v delih, ki jih bo pokazalo poetično lebdenje razstave o Glavi na pravem mestu.
Zamisel in akcije povezane s kreativnim umetniškim gibanjem Hiša na hribu, je nastala pri Zvonki ter ožjih somišljenikih – Mojci Senegačnik in Blažu Grmu , ki z likovnostjo, poetiko, performansi in umetniškimi vsebinami iz Glave na pravem mestu, delujejo v Žlebah nad Medvodami. Skupnost ustvarjalcev, umetnikov različnih čudi in poetik, je namenjena vsem, ki jih to zanima, še zlasti pa tistim, ki to zavračajo, ker se tega bojijo. Bojijo se imeti Glavo na pravem mestu.
V središču tega umetniškega projekta sta človečnost in skupnostno ustvarjanje, ki ju zlasti danes vsi premalo cenimo in upoštevamo. Mogoče ni naključje, da se veliko dogajanja koncentrira ob cerkvici sv. Marjete, ki je prav gotovo nezaveden navdih, mogoče tudi izvir moči in umetniške akcije, prav gotovo pa kraj, ki vsakogar, ki pride tja, določi.
Ta skupnost umetnikov je vsakič, ko se sreča, drugačna; vedno pa zelo živa, ustvarjalna in lucidna. Deluje kot mehka sredobežna sila, ki navzven in navznoter ustvarja vsebine namenjene nam vsem: predvsem v razmislek, kontemplacijo, spreminjanju in čiščenju. Kdaj ste nazadnje v topli sredini prijateljev ali somišljenikov, skupaj z njimi ustvarili prav poseben, mogoče poetičen ambient? Kdaj je vaše srce z drugimi mehko lebdelo od sreče v skupnem ustvarjanju?
Prav to, da se srečujejo ob skupnem delu, umetnike veže skupaj, ker z lastno ustvarjalno vitalnostjo prispevajo k skupnostnemu telesu. Razlike med njimi so bogastvo v izrazu in skupni produkti so osupljivo nabiti. V resnici so vzor sodelovanja in preizkušanja samih sebe v skupnosti, ko s svojim prispevkom nepogrešljivo prispevajo v celoto, tudi zato, ker je ta celota del njih.
Neustavljiva sila so, ki je edinstvena za ta čas in verjetno tudi prostor: skupnost ki sodeluje, premaguje ovire, gradi nove poetike, mehča grobosti tega trenutka in vabi v mehkobo poetičnega srca!"
Jurij Smole, akad. kipar


Glava na pravem mestu